söndag 28 april 2013

Texter som handlar om dopet

Läser och tänker på detta inför Miriams dop om en vecka. Jag blir mer och mer övertygad om att jag tycker att barndop är bra! Det verkar ju inte handla alls om någon slags bekännelse från mitt håll, utan bara en symbol för att Jesus föder oss på nytt. Varför skulle han inte kunna göra det med ett litet barn? Om det barnet sedan väljer att leva med Jesus eller inte, det är ju en annan sak. Men jag tycker ändå inte det är fel med vuxendop. Dopet är ju vad det är oavsett tidpunkt.

 Johannes 3:7-8
"Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. Vinden blåser vart den vill, och du hör den blåsa, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som har fötts av anden.”

Titus 3:4-8
"Men när Guds, vår frälsares, godhet och kärlek till människorna blev uppenbara räddade han oss – inte därför att vi gjort några rättfärdiga gärningar utan därför att han är barmhärtig – och han gjorde det med det bad som återföder och förnyar genom den heliga anden. Genom Jesus Kristus, vår frälsare, har han låtit Anden strömma över oss, för att vi genom Guds nåd skall bli rättfärdiga och, så som det är vårt hopp, vinna evigt liv. Det är ett ord att lita på."

Men kanske framför allt:
Rom 6:3-7
"Vet ni då inte att alla vi som har döpts in i Kristus Jesus också har blivit döpta in i hans död? Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, så som Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet. Ty har vi blivit ett med honom genom att dö som han skall vi också bli förenade med honom genom att uppstå som han. Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med honom för att den syndiga kroppen skall berövas sin makt, så att vi inte längre är slavar under synden. Ty den som är död är frikänd från synden. När vi nu har dött med Kristus är vår tro att vi också skall leva med honom."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar