onsdag 12 februari 2014

Ibland önskar jag att det inte fanns några sociala medier

Man hade aldrig behövt fundera på om man ska vika tvätt eller dröja sig kvar vid datorn.
Man hade inte spenderat sin tid läsandes skandalartiklar, snyfthistorier eller klurigheter.
Man hade inte blivit "utsatt" för hemska historier om barn som man egentligen inte vill läsa men inte kan låta bli.
Man hade inte fastnat i den enorma världen av fotografier på människor som man inte känner.

Kanske hade man kunnat slappna av och vara i det man gör på riktigt istället för genom en dataskärm eller telefonskärm. Kanske hade man satsat mer på att kontakta sina vänner och träffas på riktigt. Vara närvarande.

Det började med Lunarstorm. Där skrev man hur tråkigt det var med mattelektion, hur kär man var i ***** och avslutade varje inlägg med "älskar dig, kjamizz". Till den som satt vid datorn intill.

Och så Facebook.

Alla ord man har skrivit och alla bilder man har lagt ut, även om man kan ta bort kontot så kan man inte spola tillbaka tiden och göra något oskrivet. Miljontals företag har sidor på facebook, på så vis har det gjort sig oumbärligt.

Min stora förhoppning är att den/de enorma servrarna som håller igång allting ska krascha. Att ALLT ska försvinna. Att mänskligheten skulle få en chans att börja om. Utan sociala medier, men förankrad i verklighetens svarta, gråa och vita nyanser. Leva livet i en fysisk värld, i gemenskap med människorna runtomkring. Lyfta ögonen från skärmarna och ge uppmärksamheten till människor. Med andra ord: skapa LEVANDE möten.

Det vore något, det.

3 kommentarer:

 1. Man kan visst ta bort sitt facebook-konto helt. För några år sedan kunde man det inte, men efter att de fått väldigt mycket kritik så gick de med på det, först i form av att man fick kontakta dem och be dem göra det, nu kan man göra det genom en enkel knapptryckning.

  Jag har gjort det med två konton, på två olika av dessa sätt :P

  SvaraRadera
 2. PS. Forskare har kommit fram till att Facebook kommer att tappa sitt grepp om oss år 2017, sakta men säkert. DS.

  SvaraRadera
 3. Jasså, det visste jag inte!
  Har också hört nåt om att det kommer att avta framöver...

  SvaraRadera