torsdag 21 april 2016

Vegetariskt

Många har blivit lite peppade när vi berättat att vår familj numera äter vegetariskt, och några har eftersökt lite tips. Jag är ingen matlagningsguru i den här fasen av livet, och det blir så snabbt och enkelt som möjligt. Men jag tänker i alla fall länka till några maträtter som vi har provat och använt en del, och gillar smaken av!

Om man vill göra snabb mat så rekommenderar jag linsgrytor med ris eller potatis till eller liknande, och det finns även gott om vegetariska biffar i frysdisken, men man kan behöva åka till en större affär. Sen finns ju alltid pannkakor, för en proteinrik variant se recepten nedan. Soppor, mackor, smoothies i olika former, det blir en hel del sånt ska erkännas. Det har nog inte med det vegetariska att göra utan snarare orken.

Vill bara säga en sak: det är INTE svårt att vara vegetarian. Om man ser till att äta soja i någon form, bönor och linser, nötter och frön, nyttig olja, och gärna ägg så får man ändå i sig det man behöver av protein-, järn-, och omega3-behovet. Vi känner oss i alla fall väldigt välmående på kosten :). Vi har också uteslutit fisken.
Maten känns alltid nyttig och fräsch. Kommer inte heller på något tillfälle (kanske ett enda) då maten inte har varit smakrik och god!

Hela denna förändring beror endast på att kött- och fiskätande globalt sett är en stor miljöbov. Vi gillar verkligen att vistas i naturen -Guds enorma, fantastiska, mäktiga skapelse- och värderar det högt (även om jag saknar korvstroganoff). Egentligen tror vi också att mejeriprodukterna också har dålig inverkan på miljön men veganer fixar vi inte att vara...
Ska förresten tillägga att vi äter det vi blir bjudna på när vi inte är hemma.

Bildresultat för vegetarisk mat

http://www.ica.se/recept/ricottabiffar-med-pastasallad-och-artpesto-719393/

http://www.ica.se/recept/sotpotatis-med-vitloksyoghurt-och-korvelstekta-gronsaker-719312/

https://www.coop.se/recept--mat/recept/h/halloumi-stroganoff/

http://www.kokaihop.se/recept/fylld-aubergine

https://www.coop.se/recept--mat/recept/l/linsgryta-med-aubergine/

https://www.coop.se/recept--mat/recept/p/proteinpannkaka-med-baer/

http://www.kokaihop.se/recept/vegetarisk-lasagne-4

http://www.tasteline.com/recept/ratatouille-med-bonor-och-knackta-agg/Slutligen kan jag rekommendera Pulled Oumph! I frysdisken. Vi är egentligen ganska skeptiska till sånt som ska likna kött men det här är faktiskt gott! Och går att äta till typ vad som helst om man bara har en god sås till. :)

1 kommentar:

  1. Men hej Hanna, vad kul att du har börjat skriva igen. Jag försöker också, men det går trögt ;) Och jag måste ju säga att vad kul att ni börjat äta vegetariskt. Jag vill också ha mer vegmat här hemma. Hoppas ni mår bra hela familjen. Skulle vara kul att ses till sommaren. Lille Elis också. Som du kanske vet väntar vi på en liten också :) Kram

    SvaraRadera